Co jsou funkční houby? Odhalte tajemství pěti nejznámějších zázraků z říše hub

Funkční houby v sobě ukrývají nesmírný potenciál pro posílení imunity, zvýšení energie a podporu celkového zdraví organismu. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, nebo si nejste jistí, co termín funkční houby znamená, jste na správném místě.

Funkční houby

V tomto článku se dozvíte, co jsou funkční houby a jaké mají účinky na lidské zdraví. Zjistíte, jak si z nepřeberného množství dostupných produktů vybrat ty nejkvalitnější a získat z nich maximum benefitů. Odhalíme vám tajemství pěti zázraků z říše funkčních hub. 

Obsah článku:

Zázračné funkční houby: znovuobjevený přírodní lék

Funkční houby jsou speciální druhy hub, které vykazují unikátní vlastnosti a pozitivní účinky na lidské zdraví. Již po staletí se používají v tradiční medicíně různých kultur po celém světě pro své léčivé a posilující schopnosti. 

V současné době se funkční houby těší stále větší popularitě, protože moderní vědecké výzkumy1, 2 potvrzují jejich blahodárné působení na imunitní systém, nervovou soustavu a celkovou vitalitu organismu

  • Mezi nejznámější funkční houby patří Čaga, Reishi, Cordyceps, Shiitake a Lion's Mane. Každá z těchto hub obsahuje specifické bioaktivní látky, jako jsou polysacharidy, triterpeny nebo betaglukany, které jsou zodpovědné za jejich prospěšné účinky. 

Funkční houby představují slibnou alternativu k syntetickým doplňkům stravy a mohou být cenným pomocníkem v prevenci i léčbě mnoha zdravotních obtíží moderního, civilizací zasaženého člověka.

Proč bychom měli užívat funkční houby

Funkční houby jsou opravdovým pokladem pro naše zdraví a vitalitu. Jejich pravidelná konzumace může mít širokou škálu pozitivních účinků na celý organismus. 

Přínosy funkčních hub pro zdravíTyto úžasné houby obsahují celou řadu bioaktivních látek, které posilují imunitní systém a zvyšují obranyschopnost těla proti infekcím a nemocem. Díky vysokému obsahu antioxidantů podporují ochranu buněk před oxidativním stresem a předčasným stárnutím.

Některé druhy funkčních hub, jako je například Lion's Mane, mají také významné nootropní účinky. Harmonizují kognitivní funkce, zlepšují paměť, koncentraci a mentální výkonnost. Jejich adaptogenní vlastnosti navíc pomáhají organismu lépe zvládat stres a přispívají k celkové psychické pohodě a odolnosti.

Blahodárné účinky funkčních hub se však neomezují pouze na mozek a nervový systém. Jejich konzumace může prospívat i kardiovaskulárnímu zdraví – například snižováním hladiny cholesterolu a podporou správné funkce srdce a cév

Také příznivě ovlivňují trávení a zdraví střevního mikrobiomu.

V některých kulturách jsou funkční houby po staletí užívané jako elixír mládí a prostředek k dosažení dlouhověkosti. Není proto divu, že se v poslední době těší stále větší popularitě i jako součást moderního životního stylu a prevence civilizačních chorob. 

Funkční houby na Vitalvibe 

Funkční houby

Která houba je nejzdravější? Pět nejznámější funkčních hub a jejich účinky

Mezi pět nejznámějších funkčních hub patří Reishi, Cordyceps, Lion's Mane, Shiitake a Čaga. Každá z nich má specifické vlastnosti a přínosy – od posilování imunity přes zvyšování energie a odolnosti až po zlepšování kognitivních funkcí a ochranu před volnými radikály. 

Čaga (Chaga)

Čaga (Rezavec šikmý) přezdívaná „královna severských hub“ je bohatým zdrojem antioxidantů3 a přisuzují se jí protizánětlivé účinky.4 Podporuje imunitní funkce, pomáhá bojovat proti volným radikálům a může mít potenciál v prevenci některých typů rakoviny.

  • Houba je nabitá antioxidanty, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály v těle a chránit tak buňky před oxidativním stresem.5 Tím může čaga přispívat ke zpomalení procesu stárnutí a snižovat riziko vzniku některých civilizačních chorob.
  • Tradičně je používaná k podpoře trávení a detoxikaci organismu. Může napomáhat správnému fungování trávicího systému a přispívat k celkovému zdraví střev. 
  • Díky svým protizánětlivým vlastnostem může být čaga prospěšná i pro zdraví kloubů a pohybového aparátu.

Chaga a její přínosy pro lidský organizmus

Čaga na Vitalvibe

 

Reishi

Na co je dobrá Reishi? Díky svým adaptogenním a imunomodulačním vlastnostem je Reishi vyhledávaným doplňkem stravy pro podporu zdraví a vitality.

Ať už ve formě prášku, tablet, nebo tinktury, tato „houba nesmrtelnosti“ si zaslouží místo v každé domácí lékárničce jako účinný pomocník v boji proti stresu a pro posílení imunitního systému.6

  • Reishi je považovaná za jeden z nejúčinnějších přírodních adaptogenů. Pomáhá tělu lépe se vyrovnávat se stresem a zátěží – ať už fyzickou, nebo psychickou.
  • schopnost harmonizovat imunitní systém. Obsahuje polysacharidy a triterpeny, které stimulují aktivitu imunitních buněk a pomáhají tělu účinněji bojovat proti infekcím a nemocem.7
  • Reishi má také příznivý vliv na hormonální rovnováhu. Může napomáhat ke zmírnění únavy, zlepšení kvality spánku a celkové duševní pohodě.

Reishi a její zdravotní přínosy

Reishi na Vitalvibe

 

Cordyceps

Proč užívat Cordyceps? Houba s českým názvem Housenice čínská je ceněná pro své energizující a výkonnost podporující účinky.8 Je považovaná za přírodní „energetický booster“, který pomáhá zvyšovat vitalitu a odolnost organismu vůči stresu a zátěži.

  • Díky obsahu bioaktivních látek, jako jsou kordycepin a adenosin, působí cordyceps jako adaptogen. Podporuje schopnost těla efektivněji se vypořádávat s fyzickou i psychickou zátěží, aniž by docházelo k vyčerpání.
  • Cordyceps je oblíbeným doplňkem stravy zejména mezi sportovci a aktivními jedinci. Může pomáhat zlepšovat sportovní výkonnost, zvyšovat vytrvalost a zkracovat dobu potřebnou k regeneraci po náročném tréninku.
  • V tradiční čínské medicíně je používaný jako podpůrný prostředek při neplodnosti a sexuálních dysfunkcích

Funkční houby Cordyceps a jeho přínosy pro organizmus

Cordyceps na Vitalvibe

 

Shiitake

Shiitake je jedlá houba, která je nejen chutným doplňkem mnoha pokrmů, ale také cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Je bohatá na polysacharidy, zejména betaglukany, které jsou známé svými imunomodulačními účinky.

  • Pravidelná konzumace shiitake může harmonizovat imunitní systém. Stimuluje aktivitu imunitních buněk a tím zvyšuje schopnost těla bojovat proti infekcím a nemocem. 
  • Obsahuje ergosterol,9 který se po vystavení slunečnímu záření přeměňuje na vitamín D2 – ten je důležitý pro zdraví kostí a imunitu. Látka ergosterol má rovněž antioxidační vlastnosti. Pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a oxidačním stresem. Tím může přispívat k prevenci chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, diabetes nebo některé typy rakoviny.
  • Shiitake přispívá ke zdraví srdce a cév.10 Obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci snižovat hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi, čímž snižují riziko aterosklerózy a srdečních onemocnění. Pravidelná konzumace shiitake tak může být prospěšná pro udržení zdravého kardiovaskulárního systému.

Shiitake a její benefity

Shiitake na Vitalvibe

 

Lion’s Mane (Korálovec ježatý)

Lion's Mane je funkční houba proslulá svými neuroprotektivními účinky. Obsahuje unikátní bioaktivní sloučeniny, jako jsou hericenony a erinaciny, které podporují zdraví mozku a nervového systému.

  • Pravidelné užívání Lion's Mane může pomáhat udržovat kognitivní funkce na vysoké úrovni. Zlepšuje paměť, soustředění a celkovou duševní výkonnost. Díky svým neuroprotektivním vlastnostem může také hrát roli v prevenci neurodegenerativních onemocnění,11 jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
  • Lion's Mane má příznivý vliv i na imunitní systém. Pomáhá harmonizovat imunitní odpověď a posilovat přirozenou obranyschopnost organismu. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje odolnost vůči stresu.12, 13
  • V tradiční čínské medicíně je Lion's Mane využívaná pro své blahodárné účinky na trávicí trakt

Lion’s mane a její přínosy

Lion’s Mane na Vitalvibe

 

Na kvalitě doplňků záleží. U funkčních hub to platí dvojnásob

Při výběru doplňků stravy z funkčních hub je klíčové zaměřit se na jejich kvalitu a původ. Houby by měly pocházet z ekologického zemědělství nebo z volné přírody z čistých oblastí

Jen tak lze zajistit, že budou bez obsahu těžkých kovů, pesticidů a dalších nežádoucích látek. Kvalitní producenti používají šetrné metody zpracování, které zachovávají maximum účinných látek.

Důležitý je způsob extrakce aktivních látek z houbové hmoty. Kvalitní výrobci používají vícestupňovou extrakci horkou vodou a alkoholem, která zajistí maximální výtěžnost a zachování širokého spektra účinných látek, jako jsou polysacharidy, triterpeny, steroly a další.

Naopak jednoduchá extrakce pouze horkou vodou je méně efektivní a poskytuje chudší extrakt.

Při nákupu doplňků z funkčních hub je dobré vybírat renomované značky s transparentním původem a jasně deklarovaným složením

Upřednostňujte produkty v bio kvalitě, bez přidaných aditiv a s certifikací obsahu účinných látek. Jen tak můžete mít jistotu, že váš doplněk bude mít očekávané účinky a prospěje vašemu zdraví.

Vysoce kvalitní extrakty z funkčních hub bohaté na betaglukany a polysacharidy

Funkční houby na Vitalvibe  

Jak funkční houby užívat

Funkční houby jsou k dispozici v různých formách – nejčastěji jako tinktury nebo prášky. Každá forma má své výhody:

  • Tinktury jsou díky alkoholu rychleji vstřebatelné a mají vysokou biologickou dostupnost. Jsou vhodné pro okamžitý efekt a akutní použití. 
  • Práškové formy zase obsahují širší spektrum účinných látek a jsou vhodné pro dlouhodobé užívání. Prášek lze navíc snadno přidávat do jídel a nápojů.

Způsob užívání funkčních hub závisí na formě, kterou si vyberete:

  • Pokud zvolíte práškovou formu, je užívání velmi snadné. Stačí smíchat doporučenou dávku prášku s vodou, džusem, nebo přidat do smoothie či jakéhokoliv jídla. Prášek užívejte ráno, nebo kdykoliv během dne – ideálně s jídlem pro lepší vstřebávání.
  • V případě kapslí se řiďte doporučeným dávkováním na obalu produktu. Kapsle zapijte dostatečným množstvím vody, ideálně ráno před jídlem, nebo dle návodu.
  • Pokud dáváte přednost tinkturám, užívejte obvykle 2–3x denně 20–30 kapek, ideálně pod jazyk pro rychlejší vstřebání. Můžete je užívat samostatně nebo zředěné ve sklenici vody.

Funkční houby jsou vhodné pro dlouhodobé užívání, jejich účinky se totiž stupňují postupně. Pro dosažení optimálních výsledků se doporučuje užívat je minimálně 2–3 měsíce v kuse. Pak je možné udělat 2–4 týdny pauzu a znovu pokračovat.

Vitalvibe TIP: Některé druhy hub, jako například Reishi nebo Chaga, je pro jejich uklidňující účinky vhodné užívat večer před spaním. Naopak Cordyceps a Lion's Mane jsou ideální volbou na ráno, kdy nastartují váš den a podpoří koncentraci.

Při užívání funkčních hub dbejte na dostatečný pitný režim – podpoříte tak detoxikaci. Pokud užíváte léky, poraďte se o vhodnosti užívání doplňků z hub se svým lékařem. Funkční houby jsou však obecně považované za bezpečné a nejsou známé žádné závažné kontraindikace.

Funkční houby

TOP 3 produkty z funkčních hub od Vitalvibe

Funkční houby si díky svým mnohostranným účinkům a přírodnímu původu právem získávají pozornost odborníků i široké veřejnosti jako slibný prostředek pro prevenci i zmírnění řady zdravotních obtíží moderní doby.

Zařazení funkčních hub do jídelníčku nebo jejich užívání v podobě doplňků stravy může být účinným způsobem, jak podpořit celkové zdraví a pohodu organismu. Možností, jak začít kráčet po cestě dlouhověkosti.

Jaké další články si můžete přečíst:

Zdroje:
1Immunomodulatory Effects of Edible and Medicinal Mushrooms and Their Bioactive Immunoregulatory Products
2Mushrooms-Rich Preparations on Wound Healing: From Nutritional to Medicinal Attributes
3Antioxidant effect of Inonotus obliquus
4Chaga mushroom: a super-fungus with countless facets and untapped potential
5Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities
6Immunomodulating Effect of Ganoderma (Lingzhi) and Possible Mechanism
7Anti-Tumor Effects of Ganoderma lucidum (Reishi) in Inflammatory Breast Cancer in In Vivo and In Vitro Models
8Unique Bioactives from Zombie Fungus (Cordyceps) as Promising Multitargeted Neuroprotective Agents
9Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases
10Ultraviolet Irradiation Increased the Concentration of Vitamin D2 and Decreased the Concentration of Ergosterol in Shiitake Mushroom (Lentinus edodes) and Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) Powder in Ethanol Suspension
11High molecular weight of polysaccharides from Hericium erinaceus against amyloid beta-induced neurotoxicity
12Potential antidepressant effects of a dietary supplement from the chlorella and lion's mane mushroom complex in aged SAMP8 mice
13The Acute and Chronic Effects of Lion’s Mane Mushroom Supplementation on Cognitive Function, Stress and Mood in Young Adults: A Double-Blind, Parallel Groups, Pilot Study

Související produkty

Podobné články

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

27.06.2024

Hormonální rovnováha je stav, který má zásadní vliv na celkovou pohodu našeho organismu. Ovlivňujeme ji vším – co děláme, jak žijeme. Od...

číst celý článek

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

26.06.2024

Ashwagandha patří mezi nejdůležitější rostliny v ayurvédské medicíně a řadíme ji mezi adaptogeny. Může nám tedy pomoci lépe zvládat...

číst celý článek

Glutathion: superhrdina v boji proti stárnutí, virům a toxinům

Glutathion: superhrdina v boji proti stárnutí, virům a toxinům

21.05.2024

Glutathion, často označovaný jako superhrdina mezi antioxidanty, představuje klíčového obránce našeho těla v boji proti stárnutí na...

číst celý článek

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

10.04.2024

Výběrové kakao není jen dalším trendem na poli superpotravin. Je to prastarý zdroj síly, který byl znovuobjevený pro moderního člověka....

číst celý článek

Zázrak jménem fermentace: zlepšuje imunitu, chuť i stravitelnost

Zázrak jménem fermentace: zlepšuje imunitu, chuť i stravitelnost

20.03.2024

Slyšeli jste už o fermentovaných neboli kvašených potravinách? Pokud ne, tak alespoň kysané zelí zná zřejmě každý Čech. Co je tedy...

číst celý článek

všechny články