Čím nahradit kávu? Vyzkoušejte kvalitní kakao!

Káva patří mezi takzvané společenské nápoje. Pije se při různých setkáních a příležitostech, jejím primárním posláním je však povzbudit tělo i mysl. Obsahuje totiž kofein – přírodní stimulant, který se o rychlý přísun energie spolehlivě postará.

Čím nahradit kávu? Zkuste výběrové kakao

Časté pití kávy však nepřináší příliš benefitů, spíše naopak. Mnoho lidí se tedy ptá, čím ji nahradit. Řešením mohou být různé přírodní varianty – a jednou z nich je kvalitní výběrové kakao. 

Jak si ho připravit, v čem je kakao oproti kávě lepší a jaké má jeho konzumace přínosy pro naše tělo, si povíme v následujících řádcích.

Obsah článku:

Rozdíl mezi kávou a kakaem

Káva i kakao patří mezi nápoje, které poskytnou vzpruhu v případě nedostatku energie. Toto povzbuzení se však u obou surovin kvalitativně liší. Zatímco káva nabídne rychlý nástup účinku, který stejně tak rychle odejde, kakao působí pozvolněji

Energie v případě kakaa přichází i odchází více vyváženě a nedostavuje se tak onen nepříjemný efekt, kdy jsme pár hodin po vypití šálku kávy ještě unavenější. 

Kofein s sebou nese také další vedlejší účinky, jako jsou nervozita, úzkost nebo poruchy spánku. Samozřejmě – pokud si dáte jednu kávu denně, tato negativa pocítit nemusíte. U senzitivnějších jedinců se ale může jistá nervozita a změny ve spánkovém režimu objevit i v takto malém množství.

Pití kakaa je dle dostupných informací o poznání zdravější, než je tomu u kávy. Podmínkou je, že zvolíte opravdu kvalitní výběrové kakao, které je jen minimálně upravené. Ideální je tedy raw kakao nabízející všechny benefity této superpotraviny. 

Mezi ně patří vysoký obsah antioxidantů, ale i minerálů, vitamínů a vlákniny. O kýžené povzbuzení se v tomto případě postará látka zvaná theobromin.

Raw výběrové kakao - benefity a náhrada kávy

Objevte výběrové kakao na Vitalvibe

 

Theobromin jako náhrada kofeinu

Theobromin je alkaloid, který se nachází v kakaových bobech. Má podobné stimulační účinky jako kofein, doplnění energie ale v tomto případě probíhá pozvolněji a šetrněji. Theobromin, stejně jako kofein, stimuluje centrální nervový systém a srdce, uvolňuje svaly a zlepšuje náladu.

Jak látka v těle funguje? Tento alkaloid blokuje receptory adenosinu, což je látka produkovaná tělem, která se podílí na spánkových funkcích, pocitech únavy a podobných procesech. 

To dále vede ke stimulaci centrálního nervového systému a srdce. Zvyšuje také uvolňování hormonu zvaného dopamin, který hraje roli v regulaci nálady.

Hledáte náhradu kávy? Vyzkoušejte výběrové kakao

Účinky theobrominu

Z tohoto náročnějšího výkladu tedy plyne, že při pití kvalitního kakaa se dostaví následující účinky:

  • stimulace nervového systému,
  • uvolnění svalů,
  • zlepšení nálady,
  • snížení míry únavy,
  • velmi mírné zvýšení tlaku,
  • diuretické účinky podobně jako u kofeinu.

Obsahuje čokoláda kofein?

Čokoláda či kakao jako takové obsahují kofein. Jedná se však o menší množství, než je v kávě. Například v klasické mléčné čokoládě, kterou zakoupíte v supermarketu, najdete pouze stopové prvky kofeinu. 

Ovšem u vysoce kvalitního raw kakaa nebo vysokoprocentní výběrové čokolády je této povzbuzující látky více, i 100 mg na 100 gramů kakaa. 

Kofein v čokoládě doprovází právě již zmíněný theobromin. Díky této kombinaci dodává kakao energii postupně, bez prudkého nárůstu a následného poklesu.

Obsah theobrominu a kofeinu v čokoládě

Výběrové kakao na Vitalvibe

 

Kakao jako vzpruha pro tělo i mysl

Kakao není jen nápoj pro vyčerpané lidi, kteří potřebují rychlou vzpruhu. Je to zdravá pochoutka, která má celou řadu zajímavých benefitů. 

Mezi ty patří například:

  • zlepšení nálady a soustředění,
  • pomoc při úzkostech, depresích a celkovém navození psychické pohody,
  • silné antioxidační účinky,
  • doplnění minerálních látek, vitamínů a vlákniny,
  • stimulace proudění krve,
  • pomoc při premenstruačním syndromu,
  • zvýšení libida.

Kakao je tedy skvělým pomocníkem při pochmurné náladě, ale i součástí různých rituálů, které směřují k celkové pohodě a zachování duševního klidu. 

Jak připravit skvělý kakaový nápoj nebo ceremoniální kakao?

Pojďme se tedy podívat na to, jak si takový kakaový nápoj, který hravě nahradí kávu, připravit. Pojměte chvilku s horkým kakaem jako svůj osobní pravidelný rituál a připravte si jeho ceremoniální verzi. 

Kakaový rituál a výběrové kakao jako náhrada kávy.

Tento proces pomůže k propojení s vlastním nitrem a duchovním světem. Kakao upíjíme pomalu, v naprostém klidu, s vědomím a úctou nejen k sobě, ale také k přírodě, která nám jej poskytla.

K přípravě takového nápoje používáme ty nejkvalitnější suroviny. Raw kakao, nebo přímo kakaová pasta k přípravě ceremoniálního kakaa tedy nesmí chybět. Svůj horký nápoj ale můžete vylepšit o cokoliv, co máte rádi. 

Použijte med, skořici, kapku mléka nebo třeba pikantní chilli. Zapalte oblíbenou svíčku, pusťte si relaxační hudbu a uvolněte se. Takové chvilky s kávou, kterou mnozí vypijí ve spěchu a z povinnosti, nezažijete.

Vitalvibe tip: Nechte se inspirovat recepty na lámanou čokoládu od Vitalvibe ambasadorů nebo si stáhněte zdarma e-book Čokoláda a rituální kakao s originálními recepty od Zuzky Noah.

Lámaná čokoláda recept podle Love of Raw

Výběrové kakao je základ

V předchozích řádcích jsme již několikrát zmínili kvalitní kakao. Výběr té správné suroviny je totiž opravdu důležitý.

Při pití kávy si většina lidí také potrpí na kvalitu a hledá takovou kavárnu, která nabízí chutnou, profesionálně praženou, precizně namletou a perfektně připravenou kávu. 

Neochuďte se o podobný zážitek ani u kakaa. Právě u něj je totiž kvalita ještě důležitější.

Díky ní se k vám dostanou všechny benefity, které tato rostlina nabízí. Abyste se v kakau vyznali, připravili jsme článek Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí.

Využijeme nejen jeho příjemně povzbudivé účinky, ale také velké množství antioxidantů či obsah minerálů, jako je železo, zinek a hořčík. V neposlední řadě se pak seznámíme s jeho pravou a nezaměnitelnou chutí.

Mnoho lidí považuje za nejkvalitnější verzi holandské kakao. To má typickou tmavou barvu a jemnou chuť. Je ale pražené a alkalizované. Při těchto procesech ztrácí některé živiny a část antioxidantů. Holandské kakao tedy povzbudí, kávu nahradí, ale nabídne méně dalších pozitivních účinků.

Naproti tomu raw kakao si díky šetrnému zpracování zachovává všechny své benefity. Při pražení teploty nepřekračují 43 °C. Díky tomu zůstanou v kakaových bobech všechny živiny, vitamíny, minerály a další látky téměř netknuté. 

Raw kakao má autentickou chuť i barvu. Je tedy světlejší a více hořké. Myslete také na bio kvalitu, která zaručí především šetrnost k životnímu prostředí.

Raw kakao na Vitalvibe

 

Výběrové raw kakao jako náhrada kávy

Čím ještě nahradit kávu

Se svými úžasnými účinky je kakao jistě skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravou náhradu kávy. Příroda však nabízí i další varianty, jak nabít energii.

Maca peruánská

Maca peruánská je adaptogenní rostlina, která organismu pomáhá adaptovat se na stres. Dodává energii a vitalitu a podporuje fyzickou i psychickou odolnost. Výhodou jsou dlouhodobé a celkové pozitivní účinky na organismus. Maca peruánská se často užívá i ve formě tablet. 

Maca - přírodní životabudič a spolehlivá náhrada kávy

Matcha

Matcha je japonský zelený čaj mletý na jemný prášek. Obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která podporuje koncentraci a relaxaci. Matcha má opět mírnější účinek než káva a dodává energii po delší dobu. Připravit se však dá na způsob kávy, například jako matcha latté nebo cappuccino, což mnoho lidí oceňuje.

Yerba maté

Yerba maté je tradiční jihoamerický nápoj z cesmíny paraguayské. Obsahuje kofein a antioxidanty a má povzbuzující účinky podobné kávě. Yerba maté se tradičně pije z kalabasy, což je nádoba vyráběná z tykví, a sdílí se s přáteli. Modernější pojetí nabízí také kalabasy z keramiky v různých barvách a tvarech.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a má mnoho benefitů pro zdraví. Obsahuje kofein, ale v menším množství než káva. Zelený čaj dodává energii a podporuje koncentraci. Doporučujeme hlavně kvalitní čaje z Číny, Taiwanu nebo Japonska.

Zelený čaj, náhrada kávy

Ájurvédská káva z čekanky

Ájurvédská káva z čekanky je bezkofeinová alternativa kávy s hřejivou a nahořklou chutí. Podporuje trávení a má detoxikační účinky. Podobně se připravuje také horký nápoj z ženšenu.

Pár slov závěrem

Hledáte-li zdravější alternativu ke klasické kávě, existuje hned celá řada možností. 

Jednou z nejzajímavějších variant je výběrové kakao, které dopřeje nejen příjemné povzbuzení těla, ale také unavené mysli. Zlepší náladu, vyživí organismus a ochrání ho před volnými radikály

Zařaďte kakao do svého každodenního rituálu a uvidíte, že nebudete litovat!

Jaké další články si na Vitalvibe přečíst?

Zdroje:
Health benefits of cocoa
Health Benefits of Cocoa Powder
9 benefits of cocoa powder
People who eat dark chocolate less likely to be depressed
Cocoa and chocolate in human health and disease
The cardiovascular benefits of dark chocolate
Antioxidants in Cocoa
Effect of Cocoa and Cocoa Products on Cognitive Performance in Young Adults

Související produkty

Podobné články

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

10.04.2024

Výběrové kakao není jen dalším trendem na poli superpotravin. Je to prastarý zdroj síly, který byl znovuobjevený pro moderního člověka....

číst celý článek

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

05.02.2024

Lidé, kteří vyhledávají výběrové nepražené kakao, jsou jako cestovatelé v džungli zdraví a chuťových dobrodružství. Touží po autentickém...

číst celý článek

Inspirace: Recepty na lámanou čokoládu od našich ambasadorů

Inspirace: Recepty na lámanou čokoládu od našich ambasadorů

15.12.2023

Kvalitní čokoláda je skvělá superpotravina. Díky našemu dokonale voňavému kakaovému máslu si ji navíc snadno zvládnete připravit sami...

číst celý článek

Hořčík: jeden z nejzásadnějších minerálů v těle. Jste si jistí, že ho máte dostatek?

Hořčík: jeden z nejzásadnějších minerálů v těle. Jste si jistí, že ho máte dostatek?

08.12.2023

Hořčík představuje po vápníku, sodíku a draslíku 4. nejdůležitější minerál v organismu. A protože se podílí na více než 300 různých...

číst celý článek

Lámaná čokoláda Love of Raw

Lámaná čokoláda Love of Raw

30.07.2023

Vytvořte si doma vlastní čokoládu, kterou si zamilujete. Recept na lámanou raw čokoládu má na blogu Love of Raw už přes sto tisíc...

číst celý článek

všechny články