Atomové návyky v pohybu – V-TALK #76

Vstávat a cvičit! Ale jak se donutit? Jak pomocí atomových návyků skoncovat s výmluvami a přimět se pravidelně cvičit?


Peti, jak si vytvořit v oblasti sportu a pohybu správné návyky?

V prvé řadě doporučuji vybrat si pohybovou aktivitu, která nás bude bavit a nebude jen nepříjemnou povinností. Dejme tomu, že chceme začít chodit na procházky. Když si nový návyk definujeme takto obecně, většinou ho nesplníme, protože není ničím ohraničený. Návyk proto musíme udělat zřetelný a přesně definovat: co, kdy a kde.

Co? – budu chodit na procházku 2 km okolo bloku nebo do nejbližšího lesa
Kdy? – každý všední den 10 min poté, co přijdu z práce domů, převleču se do sportovního a vyrazím
Kde? – nejbližší les, nebo podle možností, kde bydlíme

Návyk musím také být snadno realizovatelný. To znamená, nedávejme si příliš vysoké cíle, ale stanovme si takové cíle, na které můžeme reálně dosáhnout. Na začátek stačí třeba 2 km procházka. 

Dále pro nás musí být návyk atraktivní a přitažlivý. Určitě tedy nedoporučuji procházet se v nějaké průmyslové zóně. Naopak, prostředí by mělo být pěkné a čisté. Fajn je najít si k sobě i stejně naladěného parťáka nebo kamarádku, která mi bude podporou. 

A co je velmi důležité, návyk musí být uspokojivý. Každou procházku je dobré si někam zaznamenávat a k tomu si vytvořit záměr. Například, že po dvou týdnech pravidelných procházek se odměním a koupím si nové sportovní tričko nebo boty.

Co si kdo může zkrátka dovolit.

Přesně tak.

Nebo si můžeme ukázat jiný návyk, kdy chceme začít chodit cvičit do posilovny. Nejprve si definujeme: co, kdy a kde.

Co? – cvičení v posilovně (10 min chůze na páse a k tomu třeba nějaký bench press)
Kdy? –  2x týdně, vždy v pondělí a pátek předtím než půjdu do práce
Kde? – posilovna, která je na půli cesty mezi mým domem a prací

Návyk musí být snadný. To znamená, že si nemůžu dát hned na začátek 5x týdně dvouhodinový trénink. Musí být atraktivní a přitažlivý. Proto je fajn zase si třeba najít nějakého parťáka. Návyk musí být uspokojivý. V tomto případě to je jednoduché, protože po sportu se vyplavují přirozeně endorfiny, takže dělat si křížky do tabulky nebude ani potřeba.

Když s novým návykem začínáme, většinou musíme mít nějakou připomínku, třeba v mobilu. Věřím ale, že po čase se ta procházka nebo sport stávají součástí života natolik, že připomínka pak už není ani potřeba.

Přesně tak, prostě automaticky. A to je vlastně cílem atomových návyků. Stejně tak, jako když si čistíme zuby, večer jdeme spát a ráno vstáváme. Jsou to věci, které děláme automaticky a už o tom ani nepřemýšlíme.

 Atomové návyky najdete více popsané ve stejnojmenné knize od autora Jamese Cleara.


***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

Atomové návyky ve stravě – V-TALK #75

Atomové návyky ve stravě – V-TALK #75

12.03.2024

Překonat nějaký zlozvyk může být těžké. Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile, tím spíš ve stravě. Jak přestat s pojídáním...

číst celý článek

Atomové návyky – V-TALK #74

Atomové návyky – V-TALK #74

11.03.2024

Malé změny, velké výsledky. Jak pomocí atomových návyků změnit svůj život k lepšímu?

číst celý článek

Enzymoterapie – V-TALK #73

Enzymoterapie – V-TALK #73

12.12.2023

Enzymy jsou důležité pro náš metabolismus a správné zažívání. Věděli jste, že se enzymy dají využít i jinak než pouze pro podporu trávení?

číst celý článek

všechny články