Rozdíl mezi fermentovanými potravinami a probiotiky – V-TALK #72

Ne všechny fermentované potraviny obsahují cenná probiotika. Překvapivě sem patří kvašené zelí nebo kváskový chléb.


Fermentované potraviny opět přicházejí do módy. Máme doma kvasící nádoby, kupujeme kvašáky a pickles. Je to tak? Vrací se zpátky fermentace?

Taky to okolo sebe pozoruji. Myslím, že je to i tím, že je teď velmi populární asijská kuchyně, kde jsou fermentované potraviny součástí každodenní stravy. Fermentace je tu s námi opravdu dlouho. Už naši předci věděli, že fermentované potraviny prospívají zdraví, navíc mají delší trvanlivost. Bavíme se o tradičním kyselém kvašeném zelí, kvašácích, okurkách, ale i kváskovém chlebu, vodním kefíru z tibi krystalů a fermentovaných luštěninách jako je tempeh, miso a nebo natto. 

Fermentované potraviny však nejsou to samé, co probiotika jako doplněk. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají příznivý vliv na zdraví organismu konzumenta. Oproti tomu fermentované potraviny, ne všechny živé mikroorganismy obsahují.

Třeba takový kváskový chléb po upečení nemá žádné živé mikroorganismy. Pivo nebo víno rovněž prochází procesy, při kterých dochází k ničení (znehodnocení) těchto mikroorganismů.

Zelí z obchodu ze supermarketu bývá často konzervované, sterilované nebo sterilizované, takže tam taky neočekávejme nějaké mikroorganismy. Pokud se bavíme o fermentovaných potravinách, které jsou zdrojem živých mikroorganismů, jde o rostlinné jogurty, vodní kefír nebo čerstvé kimchi.

V jakých případech doporučuješ sáhnout po doplňku stravy s probiotiky a kdy postačí pouze fermentovaná strava?

Pokud jsme zdraví a nic nás netrápí, máme pestrou stravu a dostatek pohybu, naprosto postačí sem tam do jídelníčku zařadit fermentované potraviny. Ideálně, pokud by byly součástí naší běžné, každodenní stravy. Pokud nás ale trápí zdravotní problém, máme průjem, zácpu, nebo onemocnění Helicobacter pylori, je vhodné sáhnout po speciálním probiotickém preparátu – nejlépe pak s takovými kmeny, podle toho, co konkrétně řešíme.

V současné době je hodně online kurzů, kde nejdeme, jak si snadno vyrobit pickles. Takže zařadit do stravy fermentované potraviny není nic těžkého. Osobně jsem měla ráda fermentované potraviny vždycky na podzim a v zimě. Díky Superkvašákům jsem se ale naučila i lehčí letní pickles, které za den, za dva zfermentuje. 

Pokud máte chuť, určitě se mrkněte a můžete fermentovat jenom krátkodobě. Je to super doplněk stravy, který si  snadno vyrobíte i sami.


***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Související produkty

Podobné články

Probiotika – V-TALK #71

Probiotika – V-TALK #71

14.06.2024

Probiotika jsou kultury živých mikroorganismů, které jsou pro prospěšné nejen pro naše střeva ale i celkové zdraví. Kromě toho, že...

číst celý článek

Podle čeho vybírat probiotika – V-TALK #77

Podle čeho vybírat probiotika – V-TALK #77

23.04.2024

Jak je známo, probiotika mají příznivé účinky na naše zdraví v mnoha oblastech. Významně podporují obnovu střevní mikroflóry a důležitá...

číst celý článek

Přerušovaný půst – V-TALK #57

Přerušovaný půst – V-TALK #57

08.03.2024

Může podpořit hubnutí, zlepšit metabolické zdraví, chránit před chorobami a dokonce prodloužit život. Co je přerušovaný půst? A jak s ním...

číst celý článek

Enzymy – V-TALK #52

Enzymy – V-TALK #52

06.02.2024

Každý náš pohyb ale i samotná činnost orgánů vyžadují určité množství energie, kterou získáváme z potravy. Proces přeměny jídla na...

číst celý článek

všechny články