Rádi mlsáte? Vyzkoušejte pravou 100% Criollo čokoládu

Pokud milujete sladké, neradi ale příliš hřešíte, kvalitní hořká čokoláda z Criollo bobů bude skvělou alternativou. Potěší vaše chuťové pohárky a dodá tělu plno prospěšných látek. Není ovšem čokoláda jako čokoláda. Chcete-li opravdovou kakaovou elitu, dejte si pozor na původ i zpracování kakaových bobů. Velká část produktů běžně prodávaných v supermarketu totiž s pravým kakaem nemá již mnoho společného.

100% čokoláda jako zdroj živin

Kakao pochází z povodí řeky Amazonky a Orinoka a je nesmírně ceněné pro svou zásobárnu antioxidantů, vitaminů a důležitých minerálů. Pro tělo je natolik přínosné, že ho v dávných dobách Mayové a Aztékové používali dokonce jako přírodní lék. A není čemu se divit, když disponuje více než 300 prospěšnými živinami a sloučeninami.

Dnes existuje hned několik odrůd kakaovníku, jedna je však obzvlášť výjimečná. Jde o odrůdu Criollo, jejíž kakaové boby jsou považované za nejzdravější i nejchutnější. Postrádají totiž typickou hořkou a kyselou chuť, která je jinak u běžných kakaových bobů velmi častá. 

Nejkvalitnější kakaové boby Criollo

Obsah článku:

Kakaové boby Criollo vs. Forastero 

Criollo pochází z Latinské Ameriky a je předchůdcem všech dnešních odrůd. V současnosti je ale spíše upozaděné odrůdami jinými – např. odrůdou Forastero, která zažívá největší rozmach. Pěstuje se v Africe a využívá se k výrobě přibližně 85 % čokolád komerční produkce.1

Zdá se vám to hodně? Je to zejména díky její nenáročnosti na pěstování, odolnosti a vysoké výnosnosti. V důsledku toho je zemědělci velmi oblíbená. Navzdory všem těmto benefitům však svou chutí moc neokouzlí. Je poměrně nevýrazná, nahořklá i kyselá.

Oproti tomu kakaové boby Criollo nabízejí bohatou, ale zároveň jemnou čokoládovou chuť. Právem se tak řadí k těm nejlepším kakaovým bobům. Jsou však velmi vzácné, což se bohužel podepisuje i na jejich ceně.

Je obtížné je vypěstovat, protože jsou náročné na klimatické podmínky a náchylné k infekcím. Výnosy mají kvůli tomu nízké, a to se zemědělcům příliš nevyplácí. Tvoří dnes proto asi jen jedno až tři procenta celosvětové produkce.2

Objevte kakao a čokoládu na Vitalvibe 

Kakaové boby criollo

Pravá raw čokoláda vs. hořká ze supermarketu

Při výrobě skutečné 100% Criollo čokolády se celé nepražené kakaové body rozemelou na jemnou pastu, která se následně suší do pevné hmoty. Tím se získá produkt v té nejčistší podobě a nejvyšší kvalitě, který potěší i ty nejnáročnější znalce kakaa. 

O tomto jedinečném chuťovém zážitku si můžete přečíst v článku Raw výběrové kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí.

Na rozdíl od toho běžné hořké čokolády procházení řadou procesů od intenzivní fermentace přes nešetrné pražení až po následné tzv. holandské zpracování, které ale prospěšnost kakaa téměř znehodnotí.

100% raw kakao

Většina čokolád ze supermarketu – včetně těch vysokoprocentních – se totiž vyrábí z nekvalitních a levných kakaových bobů Forastero, které jsou chuťově hořké a nevýrazné. Aby se vyladila jejich chuť, jsou promývané v alkalickém roztoku uhličitanu draselného, čímž se zničí 60–90 % původních antioxidantů3 a dalších prospěšných látek.

Mnohdy se také tyto čokolády nevyrábí přímo z kakaových bobů, ale z kakaového prášku a rostlinného tuku za přídavku rafinovaného cukru a sladidel. 

5 důvodů, proč vyzkoušet 100% hořkou čokoládu Criollo

100% Criollo čokoláda nabízí nejen prvotřídní kvalitu a znamenitou čokoládovou chuť s tóny ovoce a květin, ale i řadu benefitů a zdravotních přínosů. Tohle je jen malý výčet z nich:

Kakaové boby a jejich přínosy pro zdraví

Objevte kakao a čokoládu na Vitalvibe 

Lepší nálada

Kakao má blahodárný vliv na duševní zdraví, vždyť je zdrojem čtyř vědecky prokázaných chemických látek – serotoninu, tryptofanu, tyrosinu a fenyletylaminu známého také jako „droga lásky“. 

Tyto sloučeniny jsou spojované s pocity pohody a štěstí, protože stimulují produkci endorfinů (hormonů radosti). Kousek kvalitní hořké čokolády tak dokáže zpříjemnit nejeden chmurný den.

Kakao pro dobrou náladu

Podpora výkonnosti

Kakaové boby jsou také bohaté na flavanoly, které mohou pomoci zcela přirozeně zvýšit fyzický výkon. Díky nim dokáže tělo efektivněji využít oxid dusnatý (NO), který rozšiřuje cévy prokrvující kosterní svalstvo. 

Svaly jsou pak více zásobené kyslíkem a živinami. Tuto skutečnost potvrzuje jedna menší studie sledovaná na cyklistech. Ti, kteří jedli hořkou čokoládu, spotřebovali méně kyslíku, urazili delší vzdálenost a také se po výkonu zotavovali rychleji než ti, kteří ji nejedli.4

Pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády může také zlepšit pozornost a paměť nebo snížit duševní únavu – a to nejen ihned po tom, co ji sníte, ale i dlouhodobě.

Výborný zdroj železa

Pokud jste zastánci vegetariánské či veganské stravy, možná se potýkáte s hledáním kvalitního zdroje železa. Kakao je jedním z nejvyšších zdrojů železa, které jsou doposud známé. 
Obsahuje 13,9 mg tohoto minerálu na 100 g.5 Tento benefit jen mírně kazí fakt, že se jedná o nehemovou formu, typickou pro všechny rostlinné zdroje, která je hůře vstřebatelná. Vstřebatelnost ale můžete zvýšit např. pomocí vitaminu C

Kakao je zdrojem železa a hořčíku

Nejbohatší zdroj antioxidantů

Nezpracované surové kakao je také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů na Zemi. Obsahuje až 40x víc antioxidantů než borůvky,6 má tak daleko lepší schopnost absorbovat volné radikály z prostředí. Antioxidanty z kakaa navíc jsou skvěle biologicky dostupné, takže z nich tělo dokáže vytěžit maximum.

Vitalvibe tip: Nechte se inspirovat recepty na lámanou čokoládu od Vitalvibe ambasadorů, nebo si zdarma stáhněte e-book Čokoláda a rituální kakao s originálními recepty od Zuzky Noah.

Zásobárna hořčíku

Čisté raw kakao je i unikátním rostlinným zdrojem hořčíku – obsahuje 499 mg hořčíku na 100 g.7 Nabíjí tělo novou energií a potlačuje únavu. Malý kousek vysoce kvalitní hořké čokolády tak může být skvělým startem do nového dne.

100% čokoláda jako zdroj železa a hořčíku

100% Criollo čokoláda na Vitalvibe 

100% raw čokoláda jako náhrada kávy?

Velká část populace si ranní vstávání bez pořádného šálku kávy neumí ani představit. Co když to ale jde i jinak? Šálek 100% hořké čokolády představuje zajímavou alternativu pro všechny, kteří hledají jemnější povzbuzení a exkluzivní chuťový zážitek.

Kakao je totiž nejbohatším zdrojem theobrominu – látky, která je příbuzná kofeinu a slouží jako jemný stimulant. Pomáhá zlepšit náladu, soustředění i výkon. Navíc na rozdíl od kofeinu není návyková, nezpůsobuje následný energetický pokles ani nervozitu.

Criollo kakaové boby jsou tak nejen vzácným darem přírody se spoustou benefitů pro tělo i mysl, ale i skutečným pohlazením pro chuťové pohárky. Vychutnat si je můžete v podobě 100% hořké čokolády, lahodného kakaa nebo oblíbeného čokoládového dezertu.

Jaké další články si můžete přečíst?

Zdroje:
Criollo - The rarest and finest cocoa in the world
10 Health Benefits of Cacao
Fact or Fiction: Is there such a thing as “pure Criollo”?
1,2Cocoa - Chocolate, Confectionery, Baking
3The Different Varieties of Cocoa Beans: Criollo, Trinitario & Forastero
4Cacao Powder: Health Benefits, Nutrients, Risks, and Usage
5Cocoa, dry powder, unsweetened
6Cacao: 5 Little Known Benefits of this Amazonian Superfood - Be Good Organics
Cocoa Powder Nutrition Facts - Whitakers Chocolates

Související produkty

Podobné články

Co jsou funkční houby? Odhalte tajemství pěti nejznámějších zázraků z říše hub

Co jsou funkční houby? Odhalte tajemství pěti nejznámějších zázraků z říše hub

17.07.2024

Funkční houby v sobě ukrývají nesmírný potenciál pro posílení imunity, zvýšení energie a podporu celkového zdraví organismu. Pokud jste o...

číst celý článek

Přírodní zázrak jménem včelí pyl. Víte, jak ho správně užívat, abyste z něj vytěžili maximum?

Přírodní zázrak jménem včelí pyl. Víte, jak ho správně užívat, abyste z něj vytěžili maximum?

07.05.2024

Téměř každý doma jistě má alespoň jednu sklenici medu. Aby ne, vždyť je to tak lahodné sladidlo. Málokdo už ale ví, k čemu je dobrý včelí...

číst celý článek

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

10.04.2024

Výběrové kakao není jen dalším trendem na poli superpotravin. Je to prastarý zdroj síly, který byl znovuobjevený pro moderního člověka....

číst celý článek

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

05.02.2024

Lidé, kteří vyhledávají výběrové nepražené kakao, jsou jako cestovatelé v džungli zdraví a chuťových dobrodružství. Touží po autentickém...

číst celý článek

Inspirace: Recepty na lámanou čokoládu od našich ambasadorů

Inspirace: Recepty na lámanou čokoládu od našich ambasadorů

15.12.2023

Kvalitní čokoláda je skvělá superpotravina. Díky našemu dokonale voňavému kakaovému máslu si ji navíc snadno zvládnete připravit sami...

číst celý článek

Lámaná čokoláda Love of Raw

Lámaná čokoláda Love of Raw

30.07.2023

Vytvořte si doma vlastní čokoládu, kterou si zamilujete. Recept na lámanou raw čokoládu má na blogu Love of Raw už přes sto tisíc...

číst celý článek

Kakaový elixír podle Love of Raw

Kakaový elixír podle Love of Raw

03.03.2023

Kakaový elixír je alchymie míchání 100% čokolády s dalšími ingrediencemi (kořením a superfoods) přesně tak, aby vznikl kouzelný nápoj,...

číst celý článek

všechny články