Prebiotika a symbiotika – V-TALK #78

Často se v doplňcích stravy setkáváme s termíny, které podobně znějí a mohou nás uvádět v mírný zmatek. Co jsou probiotika a co jsou prebiotika? A jaký je mezi nimi rozdíl?


Peti, co jsou to prebiotika a jak se liší od probiotik?

Prebiotika jsou nestravitelné nebo těžko stravitelné složky potravy. Většinou to jsou oligosacharidy. Nejde tedy o jednoduché sacharidy jako je cukr, sacharóza. Nejsou ale ani tak moc složité jako třeba škrob. Je to něco „mezi“.

Prebiotika společně s probiotiky jsou pro nás velmi prospěšná. Přispívají k lepší imunitě, trávení a vstřebávání například vápníku, hořčíku, vitamínů skupiny B a chrání střeva vůči patogenním bakteriím.

Velmi zjednodušeně si můžeme představit, že prebiotika jsou takové „papání“ pro probiotika, tedy potrava pro živé bakterie. Nejbohatším, přirozeně se vyskytujícím prebiotikem, je mateřské mléko, dále pak frukto a oligosacharidy, které se přidávají do umělých kojeneckých výživ, zmrzlin a dalších výrobků. 

Takže prebiotika jsou buďto uměle vytvořená, nebo přirozeně se vyskytující?

Je to tak. Někteří budou znát přírodní prebiotikum inulin. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která se nejvíce vyskytuje v rostlinách jako jsou čekanka, topinambur, kořen yaconu, najdeme ji ale i v obyčejném česneku, póru nebo cibuli. Inulin se často uměle přidává také do potravin, dělá se z něj sirup nebo se kombinuje v doplňcích stravy s probiotiky.

Ve spojení s prebiotiky a probiotiky často slýcháme ještě pojem „symbiotika“. Co ta znamenají?

Symbiotikum není nic jiného, než kombinace probiotik a prebiotik v jednom doplňku dohromady. Jde o ideální spojení, protože prebiotika zvyšují šanci na přežití probiotik tak, aby se dostaly až do tlustého střeva a tam mohli společně fungovat.

Probiotika se mohou díky prebiotikům také množit, a tím zvyšovat počet prospěšných bakterií podporujících naše zdraví. Takový doplněk stravy je proto úplně ideální. Kolikrát však ani na obale nenajdete pojem „symbiotikum“.  K

dyž se ale u probiotik podíváte na složení a uvidíte tam inulin, a nebo zdroj prebiotik, tak je jasné, že to je symbiotikum.
 
Takže si spíše sami ty informace o prebioticích ve složení dohledat a vědět, že pokud tam jsou, jde o ideální kombinaci.

Ano, přesně tak. 

Nezapomínejte dělat dobře svému střevnímu mikrobiomu. Ať použijete stravu, probiotika nebo to, co v tu chvíli potřebujete.


***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Související produkty

Podobné články

Rozdíl mezi fermentovanými potravinami a probiotiky – V-TALK #72

Rozdíl mezi fermentovanými potravinami a probiotiky – V-TALK #72

21.06.2024

Ne všechny fermentované potraviny obsahují cenná probiotika. Překvapivě sem patří kvašené zelí nebo kváskový chléb.

číst celý článek

Probiotika – V-TALK #71

Probiotika – V-TALK #71

14.06.2024

Probiotika jsou kultury živých mikroorganismů, které jsou pro prospěšné nejen pro naše střeva ale i celkové zdraví. Kromě toho, že...

číst celý článek

Podle čeho vybírat probiotika – V-TALK #77

Podle čeho vybírat probiotika – V-TALK #77

23.04.2024

Jak je známo, probiotika mají příznivé účinky na naše zdraví v mnoha oblastech. Významně podporují obnovu střevní mikroflóry a důležitá...

číst celý článek

Enzymoterapie – V-TALK #73

Enzymoterapie – V-TALK #73

12.12.2023

Enzymy jsou důležité pro náš metabolismus a správné zažívání. Věděli jste, že se enzymy dají využít i jinak než pouze pro podporu trávení?

číst celý článek

všechny články